Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Po hrozbách islamistov utiekli z irackého Mósulu všetci kresťania

Na snímke z 27. júna 2014 sa v útulku pre vysídlené kresťanské rodiny na predmestí Irbílu iracká mníška rozpráva s kresťanmi, ktorí utiekli so svojimi rodinami z dedíln v blízkosti Mósulu Foto: TASR/AP

Militanti údajne začali okamžite rabovať opustené domy a konfiškovať miestne kostoly.

Bagdad 20. júla (TASR) - Zo severoirackého Mósulu utiekli prakticky už všetci kresťania, ktorých predkovia žili v meste nepretržite skoro dve tisícročia, oznámila agentúra Reuters.

Posledné stovky kresťanov Mósul opustili v reakcii na ultimátum islamistických povstalcov, ktorí druhé najväčšie mesto Iraku ovládli 10. júna.

Radikáli tento týždeň vyzvali mósulských kresťanov, aby do soboty poludnia konvertovali na islam, zaplatili špeciálnu daň za praktikovanie svojho náboženstva alebo odišli z mesta bez akéhokoľvek majetku. Tým, ktorí by neuposlúchli, hrozila poprava sťatím.

Ultimátum bolo vyhlásené z mešít prostredníctvom reproduktorov, načo začali ozbrojenci značkovať domy miestnych kresťanov.

V Mósule ešte pred desiatimi rokmi žilo približne 100.000 kresťanov, prevažne členov chaldejskej katolíckej cirkvi. Minulý mesiac ich tam bolo už len niekoľko tisíc, z ktorých väčšina utiekla krátko po obsadení mesta islamistami, podobne ako príslušníci iných, i moslimských menšín.

Podľa mósulského biskupa zvyšných zhruba 150 kresťanských opustilo mesto v posledných dňoch. Predstavení cirkvi rovnaký krok odporučili aj niekoľkým posledným odvážlivcom, ktorí chceli so sunnitskými extrémistami vyjednávať.

Militanti údajne začali okamžite rabovať opustené domy a konfiškovať miestne kostoly. Islamistické hliadky na predmestiach Mósulu podľa svedkov brali kresťanským utečencom všetok majetok a osobné veci, ktoré sa pokúšali odniesť so sebou, vrátane mobilných telefónov, uviedla agentúra DPA.