Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Irak nariadil vyhostenie švédskeho veľvyslanca

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Pred irackým veľvyslanectvom v Štokholme sa mal totiž vo štvrtok uskutočniť protest, na ktorom organizátori plánovali spáliť posvätnú knihu moslimov a irackú vlajku.

Bagdad 20. júla (TASR) - Iracký premiér Muhammad Súdání nariadil vo štvrtok vyhostenie švédskeho veľvyslanca z Iraku a rozhodol sa stiahnuť irackého chargé d'affaires zo Švédska. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Súdání "nariadil švédskemu veľvyslancovi v Bagdade, aby opustil územie Iraku", uviedla kancelária irackého premiéra. Dodala, že rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako švédska vláda opakovane povolila pálenie koránu a irackej vlajky.

Pred irackým veľvyslanectvom v Štokholme sa mal totiž vo štvrtok uskutočniť protest, na ktorom organizátori plánovali spáliť posvätnú knihu moslimov a irackú vlajku – opäť s povolením švédskej polície.

Aktérom incidentu bol znova 37-ročný iracký utečenec Salwán Múmíká, ktorý pred budovou ambasády knihu pošliapal, ale nespálil ju. Predtým na podobnom proteste v júni pred mešitou v Štokholme zapálil niekoľko strán z knihy, píše AFP.

Počas protestu proti avizovanému spáleniu koránu vo Švédsku vtrhli stovky irackých demonštrantov vo štvrtok v skorých ranných hodinách na švédske veľvyslanectvo v Bagdade a podpálili ho. Podľa švédskeho ministerstva zahraničných vecí nebola ohrozená bezpečnosť pracovníkov ambasády.

Iracká vláda incident na švédskom veľvyslanectve odsúdila a vyzvala bezpečnostné zložky, aby ho čo najskôr vyšetrili. Zároveň Bagdad potvrdil svoj záväzok zaisťovať bezpečnosť a ochranu všetkých diplomatických misií pôsobiacich v krajine.