Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irak poprel údajný útok Islamského štátu na základňu pri Mósule

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa velenia irackej armády nedošlo v poslednom čase k nijakému útoku teroristov na pozície tureckých síl v Baašíke ani inde na území Iraku.

Bagdad 9. januára (TASR) - Velenie irackej armády dnes poprelo, že by tureckí vojaci boli odrazili útok militantov Islamského štátu (IS) na vojenskú základňu na severe Iraku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu irackej štátnej televízie.

Turecko v piatok uviedlo, že odrazilo útok bojovníkov IS na základňu Baašíka neďaleko severoirackého Mósulu. Počas bojov bolo podľa Ankary zabitých 18 útočníkov, avšak zranenia neutrpel ani jeden turecký vojak.

Podľa velenia irackej armády nedošlo v poslednom čase k nijakému útoku teroristov na pozície tureckých síl v Baašíke ani inde na území Iraku. Správy, ktoré v tomto smere priniesli turecké médiá, nie sú podľa irackej armády pravdivé.

Na základni Baašíka operujú tureckí vojaci, ktorí tam vedú výcvik irackých sunnitských milícií, zameraný na boj proti Islamskému štátu. V decembri Turecko okrem toho vyslalo do Baašíky ešte zhruba 150-člennú ochrannú jednotku, ktorá mala zaisťovať bezpečnosť inštruktorov. Ankara tým vyvolala diplomatický spor s Bagdadom.