Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Súd v Bagdade zbavil šéfa parlamentu obvinení z korupcie

Iracká vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Iracký parlament pritom len dnes hlasovaním schválil zbavenie S. Džaburího imunity v prípade vyšetrovania údajných korupčných praktík.

Bagdad 9. augusta (TASR) - Súd v Bagdade zbavil dnes predsedu irackého parlamentu Sálima Džaburího obvinení z korupcie, pre ktoré mu len niekoľko hodín predtým poslanci odobrali imunitu. S odvolaním sa na hovorcu súdu o tom informovali agentúry DPA a AP.

Príslušná súdna rada dospela k záveru, že dôkazy voči Džaburímu sú nedostatočné. Vyšetrovanie jeho osoby preto uzavrela a obvinenia voči nemu odvolala, dodal hovorca. O ďalších piatich obvinených sa v oznámení nezmienil, nebolo tak bezprostredne jasné, či budú čeliť stíhaniu aj naďalej.

Iracký parlament pritom len dnes hlasovaním schválil zbavenie Džaburího imunity v prípade vyšetrovania údajných korupčných praktík, z ktorých ho spolu so štyrmi ďalšími súčasnými a jedným bývalým poslancom minulý týždeň obvinil minister obrany Chálid Ubajdí.

Sunnitský politik Džaburí v pondelok sám požiadal parlament, aby mu odobral imunitu a on sa tak mohol očistiť od vznesených obvinení. Činiteľom zapleteným v škandále úrady dočasne zakázali cestovať do zahraničia.

Ubajdí vyhlásil, že uvedení členovia parlamentu sa ho pokúšali vydierať, aby nelegálne získali kontrakty na dodávky zbraní, áut a potravín pre irackú armádu za niekoľko miliárd dolárov.

V Iraku došlo v uplynulých mesiacoch k sérii protestov, ktorých účastníci žiadali rozsiahle reformy a boj proti korupcii.