Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Premiér Abádí odmietol rozhovory o výsledkoch kurdského referenda

Na archívnej snímke Hajdar Abádí. Foto: TASR/AP

Prvé výsledky ukazujú, že drvivá väčšina obyvateľov irackého Kurdistanu hlasovala v referende za nezávislosť, uviedli kurdskí činitelia.

Bagdad/Káhira 27. septembra (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí dnes vyhlásil, že Bagdad nebude s vládou autonómneho kurdského regiónu na severe krajiny rokovať o výsledkoch referenda o nezávislosti, ktoré sa tam konalo v pondelok.

"Nikdy nebudeme viesť rozhovory o výsledkoch tohto referenda," citovala Abádího iracká štátna televízia.

Prvé výsledky ukazujú, že drvivá väčšina obyvateľov irackého Kurdistanu hlasovala v referende za nezávislosť, uviedli kurdskí činitelia. Podľa ich slov však hlasovanie, ktorého výsledok nie je právne záväzný, nepovedie automaticky k vyhláseniu nezávislosti, ale k ďalším rokovaniam s Bagdadom.

Regionálna vláda irackého Kurdistanu dnes oznámila, že odmietla ultimátum ústrednej irackej vlády, ktorá jej nariadila odovzdať kontrolu nad medzinárodnými letiskami na území regiónu.

Iracký premiér Hajdar Abádí v utorok kurdskej regionálnej vláde pohrozil, že musí do piatka odovzdať letiská v Arbíle a Sulajmáníji federálnym orgánom, inak nariadi zákaz všetkých priamych medzinárodných letov do Kurdistanu.

Letecké spoločnosti z Egypta a Libanonu dnes oznámili, že od piatka na žiadosť Irackého úradu civilnej leteckej dopravy pozastavia všetky lety do irackého Kurdistanu.

Aerolínie EgyptAir zrušia tri lety týždenne, ktoré v súčasnosti prevádzkujú medzi Káhirou a Arbílom, hlavným mestom irackého Kurdistanu.

K dočasnému ukončeniu letov do Arbílu pristúpi aj libanonská spoločnosť Middle East Airlines (MEA), uviedol jej predstaviteľ pre agentúru DPA.