Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Protest v Bagdade si vyžiadal dvoch mŕtvych a 150 zranených

Dym stúpa počas zrážok medzi príslušníkmi irackých bezpečnostných síl a protivládnymi demonštrantmi, ktorí protestujú na Námestí Tahrír v Bagdade 25. mája 2021. Foto: TASR/AP

Demonštranti na políciu hádzali kamene a ostré predmety.

Bagdad 27. mája (TASR) - Dvaja ľudia zahynuli a ďalších 150 utrpelo zranenia pri utorkovom násilnom proteste v irackom hlavnom meste Bagdad. Informovali o tom v stredu ľudskoprávni aktivisti, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Protesty sa konali aj v ďalších oblastiach Iraku. Demonštranti požadovali spravodlivosť pre zavraždených proreformných aktivistov.

Polooficiálna Iracká komisia pre ľudské práva (IHCHR) uviedla, že zdokumentovala usmrtenie dvoch demonštrantov a zranenia ďalších 150 ľudí vrátane 130 príslušníkov bezpečnostných síl a 20 demonštrantov pri násilnostiach, ktoré vypukli na bagdadskom Námestí oslobodenia.

Iracké bezpečnostné sily strieľali ostrými nábojmi a na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn. Demonštranti na políciu hádzali kamene a ostré predmety, uviedla vo vyhlásení IHCHR.

Na začiatku mája neznámi páchatelia zastrelili protikorupčného aktivistu Ihaba al-Wazního pred jeho domom v meste Karbalá na juhu Iraku. Išlo o jeden z posledných útokov na proreformných irackých aktivistov, pričom demonštranti z ich zabitia obvinili proiránske milície.

Mnohí protestujúci v Iraku majú podľa DPA pocit, že predseda irackej vlády Mustafá Kázimí, ktorý sa predtým zaviazal, že páchatelia týchto činov budú identifikovaní a bude voči nim vyvodená zodpovednosť, robí len málo pre to, aby vinníkov odhalil.