Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

K bombovým útokom v Iraku sa prihlásila skupina blízka al-Káide

Foto: TASR/AP

Ku koordinovaným útokom v najmenej 16 irackých mestách došlo vo výročný deň Američanmi vedenej invázie do Iraku.

Bagdad 21. marca (TASR) - Skupina blízka teroristickej sieti al-Káida sa dnes prihlásila k zodpovednosti za sériu utorkových bombových útokov na rozličných miestach v Iraku, ktorá si podľa aktualizovanej bilancie vyžiadala najmenej 56 ľudských životov a vyše 150 zranených.

Iracká webová stránka Alsumaria News uviedla, že militantná skupina, nazývajúca sa Islamský štát v Iraku, sa k zodpovednosti prihlásila vo vyhlásení uverejnenom na webe.

Cieľom jej útokov bolo ochromiť bezpečnostné opatrenia vlády pred nadchádzajúcim summitom Ligy arabských štátov, ktorý sa uskutoční na budúci týždeň v Bagdade.

"Sunnitské levy v Bagdade a ďalších provinciách islamského štátu spustili novú a koordinovanú vlnu (útokov), aby zasiahli bezpečnostný plán vyhlásený vládou hlupákov pre stretnutie arabských tyranov," citovala z vyhlásenia agentúra DPA.

Ku koordinovaným útokom v najmenej 16 irackých mestách došlo vo výročný deň Američanmi vedenej invázie do Iraku.

Irak bude hostiteľom stretnutia summitu LAŠ vo štvrtok budúci týždeň prvýkrát za 20 rokov a summit je vnímaný ako debut krajiny na regionálnej scéne po decembrovom odchode amerických vojakov.

Summit LAŠ sa mal pôvodne zísť v Bagdade už vlani v máji, ale kvôli nepokojom a povstaniam vo viacerých arabských krajinách ho odložili.

Vláda irackého premiéra Núrího Málikího investovala do prípravy summitu, vrátane bezpečnosti a infraštruktúry, podľa médií 450 miliónov dolárov.