Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Najnovšie útoky v Iraku si vyžiadali najmenej 11 obetí

Ľudia si prezerajú miesto výbuchu pri reštaurácii. Foto: TASR/AP

Napriek poklesu počtu útokov po tom, ako na prelome rokov 2006-07 zaznamenali násilnosti vrchol, Irak je stále dejiskom výbuchov a iných násilných činov.

Bagdad 17. júna (TASR) - Najmenej 11 obetí si dnes vyžiadali tri bombové útoky na rôznych miestach v Iraku, informovala agentúra Reuters.

Sedem ľudí prišlo o život pri útoku v reštaurácii v meste Tadží severne od Bagdadu. Medzi obeťami sú aj dve ženy a 12-ročné dieťa. Ako uviedla tlačová agentúra Sinchua, najmenej 20 ľudí pri výbuchu utrpelo zranenia. Reštaurácia sa nachádza pri hlavnej ceste spájajúcej Bagdad s provinciami ležiacimi na severe Iraku.

Ďalší traja ľudia, príslušníci polície, zahynuli pri samovražednom atentáte v meste Fallúdža, ležiacom 50 km západne od Bagdadu. Útok spáchal muž oblečený v policajnej uniforme, spresnili policajné a lekárske zdroje. Zranených bolo najmenej 19 ľudí.

Terčom útoku vo Fallúdži bola policajná stanica, ktorá dnes slúžila ako volebná miestnosť pre bezpečnostné zložky. V prevažne sunnitskej provincii Anbár, ktorej je Fallúdža hlavným mestom, ako aj v provincii Nínawá (Ninive) sa totiž 20. júna uskutočnia odložené voľby do miestnych orgánov. Príslušníci bezpečnostných zložiek dnes hlasujú predčasne.

Voľby v oboch provinciách sa pôvodne mali konať 20. apríla, ale z bezpečnostných dôvodov ich šiitská vláda preložila na neskorší termín.

Agentúra Sinchua informovala aj o bombovej náloži pripevnenej na podvozku minibusu značky KIA, ktorá explodovala v blízkosti mosta v oblasti vzdialenej asi 25 kilometrov severozápadne od Bagdadu. O život prišiel jeden civilista a ďalší traja boli zranení.

Napriek poklesu počtu útokov po tom, ako na prelome rokov 2006-07 zaznamenali násilnosti vrchol, Irak je stále dejiskom výbuchov a iných násilných činov, pričom väčšina z nich sa pripisuje sektárskym rozbrojom.