Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V kurdských oblastiach sa začalo sporné referendum o nezávislosti

Ľudia mávajú s vlajkou irackých Kurdov Foto: TASR/AP

Výsledok referenda, proti ktorému sa zdvihla vlna odporu tak v Iraku, ako aj v zahraničí, nebude právne záväzný.

Arbíl 25. septembra (TASR) - Obyvatelia kurdských oblastí na severe Iraku začali dnes ráno hlasovať v spornom referende o tom, či sa majú stať nezávislými od Bagdadu.

Do hlasovania sa môže zapojiť viac ako 5,2 milióna voličov a očakáva sa, že veľká väčšina z nich podporí snahy o osamostatnenie, informovala agentúra DPA. Výsledok referenda, proti ktorému sa zdvihla vlna odporu tak v Iraku, ako aj v zahraničí, nebude právne záväzný.

Bagdad už viackrát odsúdil hlasovanie Kurdov, označiac ho za protiústavné, a iracký federálny najvyšší súd minulý týždeň nariadil jeho pozastavenie. Turecká vláda ho takisto považuje za "ilegálne a neplatné", pričom hrozí uvalením sankcií. Susedný Irán zase v nedeľu uzavrel okolitý vzdušný priestor.

Agentúra AP spresnila, že referendum sa koná v troch irackých provinciách, ktoré tvoria autonómnu oblasť Kurdistan, ale aj na sporných územiach vrátane mesta Kirkúk, nárokovaných Bagdadom i Kurdmi.

Proti dnešnému ľudovému hlasovaniu sa postavili aj Spojené štáty - dôležitý spojenec irackých Kurdov - či OSN. Prezident Kurdistanu Masúd Barzání však trval na jeho uskutočnení a vyhlásil, že "partnerstvo" Kurdistanu s irackou centrálnou vládou sa skončilo.

Iracký premiér Hajdar Abádí v nedeľu zopakoval, že jeho vláda referendum neuznáva. Bagdad zároveň požaduje odovzdanie kontroly nad všetkými letiskami a hraničnými priechodmi v Kurdistane.