Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán a Turecko chcú posilniť spoluprácu, podporujú prímerie v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR

Nárast obchodnej výmeny by Turecko a Irán chceli dosiahnuť do dvoch rokov, uviedol v Teheráne iránsky viceprezident Eshák Džahángírí na tlačovej konferencii s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

Teherán 6. marca (TASR) - Irán a Turecko chcú zvýšiť vzájomnú obchodnú výmenu z terajších 10 miliónov na 30 miliónov dolárov, a to aj napriek svojim rozdielnym názorom na regionálne krízy.

Nárast obchodnej výmeny by Turecko a Irán chceli dosiahnuť do dvoch rokov, uviedol dnes v Teheráne iránsky viceprezident Eshák Džahángírí na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

Davutoglu konštatoval, že Turecko je "spokojnejšie ako iné krajiny so zrušením sankcií uvalenými na Irán" po tom, ako v polovici januára nadobudla platnosť zmluva uzavretá medzi Iránom a šesticou mocností, v ktorej sa Teherán zaviazal utlmiť svoj jadrový program výmenou za zrušenie reštrikcií.

Irán a Turecko zastávajú rozličné stanoviská aj v prípade konfliktu v Sýrii: kým Teherán podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Ankara trvá na jeho odchode z politiky, aby bolo možné nájsť trvalé riešenie krízy v Sýrii.

Davutoglu však dnes zdôraznil, že Irán i Turecko podporujú prímerie, ktoré v Sýrii platí od uplynulého víkendu, a vyjadril nádej, že vďaka zastaveniu paľby dôjde aj k prelomu v mierových rokovaniach. Tie by sa mali obnoviť na budúci týždeň v Ženeve.

K vzťahom s Tureckom sa dnes vyslovil aj iránsky prezident Hasan Rúhání, podľa ktorého Irán a Turecko musia posilniť základy mieru a stability v regióne prostredníctvom bilaterálnej spolupráce a sústredením sa na boj proti terorizmu ako spoločnému nepriateľovi.