Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán a veľmoci budú pokračovať v rokovaniach aj po dnešku

Zľava britský minister zahraničných vecí Philip Hammond, britský minister zahraničných vecí John Kerry, šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf sa pripravujú na tlačovú konferenciu na konci rokovaní, archívne foto Foto: TASR/AP

Oznámila to šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová.

Viedeň 7. júla (TASR) - Teherán a šesť svetových veľmocí budú pokračovať v rokovaniach o dlhodobej dohode o iránskom jadrovom programe aj po dnešnom dni, do ktorého ju chceli diplomati dosiahnuť. Oznámila to šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová.

"Pokračujeme v rokovaniach ďalších niekoľko dní. Neznamená to, že predlžujeme našu lehotu," povedala Mogheriniová novinárom s tým, že viacero ťažkých otázok je stále nevyriešených. Ako dodala, niektorí ministri zahraničných vecí zúčastnených krajín môžu z dejiska rokovaní, Viedne, v najbližších hodinách odísť, sú však pripravení vrátiť sa, informovala agentúra Reuters.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov medzitým podľa agentúry Interfax uviedol, že na uzavretie dohody je potrebné doriešiť ešte približne osem otázok.

Cieľom plánovanej dohody medzi Iránom a šesticou veľmocí - Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Spojenými štátmi - je obmedziť citlivé iránske nukleárne aktivity na najmenej jedno desaťročie výmenou za zmiernenie sankcií, ktoré ochromujú ekonomiku islamskej republiky.