Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Bývalého viceprezidenta Iránu Bagháího odsúdili na 63 rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o najdlhší trest pre bývalého iránskeho verejného činiteľa za desiatky rokov. Ministerstvo spravodlivosti v Teheráne uviedlo, že rozsudok vyniesli v utorok.

Teherán 20. decembra (TASR) - Bývalého iránskeho viceprezidenta Hamída Bagháího odsúdili na 63 rokov väzenia za zneužitie verejných prostriedkov počas výkonu funkcie. Informovala o tom v stredu iránska tlačová agentúra ISNA.

Podľa agentúry AP ide o najdlhší trest pre bývalého iránskeho verejného činiteľa za desiatky rokov. Ministerstvo spravodlivosti v Teheráne uviedlo, že rozsudok vyniesli v utorok.

Bagháího zadržali v roku 2015. Ešte v ten istý rok sa začal jeho súdny proces, v ktorom čelil obvineniam z korupcie; stíhaný bol na slobode.

Hamíd Bagháí zastával viceprezidentskú funkciu v rokoch 2011-2013 za vlády konzervatívno-populistického prezidenta Ahmadínežáda; zároveň bol aj šéfom jeho kancelárie. Obaja sa pokúsili kandidovať v májových prezidentských voľbách, avšak ich kandidatúru zablokovala vplyvná Rada strážcov, ktorá dohliada na priebeh volieb.

Bagháí sa môže voči utorkovému verdiktu odvolať do 20 dní.