Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

A. Chameneí nariadil obmedziť dolet balistických rakiet na 2000 km

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Dolet 2000 kilometrov je dostatočný na to, aby iránske rakety zasiahli väčšinu cieľov na Blízkom východe vrátane Izraela a amerických vojenských základní v tejto oblasti.

Teherán 31. októbra (TASR) - Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí nariadil obmedziť dolet iránskych balistických rakiet na 2000 kilometrov. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie veliteľa vplyvných iránskych Revolučných gárd generála Mohammada Alího Džafarího.

Džafarí na utorňajšej tlačovej konferencii po prvý raz verejne priznal, že Chameneí vydal príkaz na obmedzenie iránskeho programu vývoja balistických rakiet.

Džafarího vyhlásenie prišlo po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil vypovedaním jadrovej zmluvy, ktorú v roku 2015 uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností.

Dolet 2000 kilometrov je dostatočný na to, aby iránske rakety zasiahli väčšinu cieľov na Blízkom východe vrátane Izraela a amerických vojenských základní v tejto oblasti. Teherán už viackrát vyhlásil, že jeho program vývoja balistických rakiet má čisto obranný charakter.

Irán a šesť mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli 14. júla k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.