Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán a Čína sa dohodli: Rozšíria politické a hospodárske vzťahy

Iránsky prezident Hasan Rúhání Foto: TASR/AP

Dohodli sa, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov zvýšia objem vzájomného obchodu na 600 miliárd dolárov.

Dubaj 23. januára (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching, ktorý je na návšteve Iránu, dnes vo spoločnom vyhlásení uviedli, že obe krajiny sa dohodli na rozšírení hospodárskych a politických vzťahov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme šťastní, že prezident Si Ťin-pching po zrušení sankcií navštívil Irán... Irán a Čína sa dohodli, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov zvýšia objem vzájomného obchodu na 600 miliárd dolárov," uviedol Rúhání na spoločnej tlačovej konferencii so Si Ťin-pchingom.

Čína bola jednou zo šiestich svetových mocností, ktoré vlani v júli uzavreli s Iránom dohodu o jadrovom programe Teheránu. Na základe tejto dohody Irán výmenou za zrušenie sankcií obmedzí svoje ambície v oblasti jadrového výskumu, ktorý by podľa Západu mohol slúžiť na vývoj atómových zbraní.

Spojené štáty a Európska únia v sobotu 16. januára oznámili po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej historickej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

Irán sa zrušením ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie a podľa Rúháního bude jeho krajina v budúcnosti menej závislá od ropného priemyslu.