Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Irán dočasne prepustil z väzenia nemecko-iránsku aktivistku

Na archívnej snímke ostnaté drôty a plot v Ústave na výkon trestu a odňatia slobody. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Nahid Taghaviovú (68) odsúdili v auguste 2021 na desať rokov a osem mesiacov väzenia na základe obvinení týkajúcich sa národnej bezpečnosti.

Berlín 9. januára (TASR) - Irán v utorok dočasne prepustil z väzenia aktivistku s nemecko-iránskym občianstvom za prísnych podmienok, ktoré sú porovnateľné s domácim väzením, oznámila jej dcéra. K rozhodnutiu došlo v čase obáv o jej zhoršený zdravotný stav, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Nahid Taghaviovú (68) odsúdili v auguste 2021 na desať rokov a osem mesiacov väzenia na základe obvinení týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Podľa ľudskoprávnych organizácii bola súčasťou skupiny držiteľov pasov západných štátov, ktorých iránske úrady úmyselne zadržali v rámci politiky brania rukojemníkov s cieľom vymôcť si ústupky.

Taghaviovú zatkli v jej teheránskom byte v októbri 2020 a držali ju na samoväzbe vo väznici Evin, ktorá je neslávne známa ako väznica pre politických väzňov.

Jej dcéra Mariam Clarenová na sociálnej sieti X napísala, že Nahid z väzenia "dočasne prepustili" v utorok ráno s podmienkou, že bude musieť nosiť elektronický náramok na členku počas pobytu na slobode.

"Jej pohyb bude tiež obmedzený (na) jeden kilometer od jej bytu v Teheráne," spresnila Clarenová s tým, že Taghaviovej prepustenie sa podobá "domácemu väzeniu". Zároveň však vyjadrila nádej, že jej dočasné prepustenie bolo prvým krokom k bezpodmienečnému oslobodeniu.

Vysokopostavený predstaviteľ nemeckého ministerstva zahraničných vecí Christian Buck privítal prepustenie Taghaviovej "zo zdravotných dôvodov" ako "dôležitý prvý krok". "Naďalej neúnavne pracujeme na tom, aby sa Nahid opäť stretla so svojou rodinou," napísal.

Rozhodnutie o jej dočasnom prepustení prišlo potom, čo spoluväzenkyňa a prominentná ľudskoprávna aktivistka Narges Mohammadíová, ktorá vlani získala Nobelovu cenu za mier, v júni varovala, že život Taghaviovej je v ohrození. Na sociálnej sieti Instagram napísala, že sa sotva dokáže postaviť z postele a jej bolesti sú "také silné, že ich bolo vidieť na jej tvári".

Zo zdravotných dôvodov Taghaviovú nakrátko prepustili ešte v roku 2022, hoci podľa jej rodiny sa do väzenia vrátila skôr, než sa stihla zotaviť

Mohammadíová uviedla, že Taghaviovej dlhodobý pobyt na samotke zhoršil jej ochorenie chrbtice a v súčasnosti tiež trpí problémami s krčnou platničkou, cukrovkou a vysokým krvným tlakom.