Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán dodržiava dohodu o jeho jadrovom programe

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Potvrdila to Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

Viedeň 13. novembra (TASR) - Nová správa agentúry OSN monitorujúcej dodržiavanie dohody, ktorá obmedzuje jadrové aktivity Iránu, nezaznamenala žiadne porušenia z jeho strany.

Tlačová agentúra AP pripomína, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zverejňuje správy o dodržiavaní uvedenej dohody z roku 2015 každý štvrťrok. Tá pondelková je významná vzhľadom na to, aký kritický postoj má k tejto dohode americký prezident Donald Trump.

V správe MAAE sa píše, že iránske zásoby nízkoobohateného uránu, ktorý sa môže teoreticky spracovať na zbraňový materiál, sú na 97 kilogramoch, čo je značne pod 300-kilogramovým limitom. Inšpektori MAAE tiež uviedli, že nemali ťažkosti v prístupe na miesta, ktoré chceli navštíviť.

Americký prezident Trump je jedným z najväčších kritikov jadrovej dohody, ktorú USA dosiahli s Iránom spolu s Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou. Tvrdí, že dohoda nezabráni Teheránu vyrobiť jadrové zbrane, a pohrozil, že USA od nej odstúpia, ak americký Kongres alebo spojenci Washingtonu neodsúhlasia ďalšie sankcie voči Iránu. Agentúra DPA dodáva, že iné svetové mocnosti nemajú záujem opätovne vyjednávať o jadrovej dohode s Iránom.