Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán dodržiava jadrovú dohodu, tvrdí agentúra pre atómovú energiu

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (druhý sprava) a jeho americký rezortný kolega John Kerry (druhý zľava) počas rokovania o finálnej dohode o jadrovom programe Iránu vo Viedni 27. júna 2015. Foto: TASR/AP

Realizácia jadrovej dohody sa začala v polovici januára.

Viedeň 27. mája (TASR) - Irán dodržiava všetky podmienky jadrovej dohody, ktorú uzavrel vlani so svetovými mocnosťami. Oznámila to dnes Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

MAAE vo svojej správe podľa agentúry DPA uviedla, že Irán plní všetky požiadavky a umožňuje inšpektorom prístup na všetky relevantné miesta.

Realizácia jadrovej dohody medzi Iránom a setovými mocnosťami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - sa začala v polovici januára. Zaväzuje Irán, aby obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. MAAE je zodpovedná za sledovanie realizácie dohody.

Irán súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom. Zredukovanie jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany MAAE majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť jadrové zbrane.

Implementácia predmetnej jadrovej dohody sa začala 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.