Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Irán hrozil USA v súvislosti s konfliktom na Blízkom východe

Vojaci Izraeli hliadkujú vedľa domov poškodených militantmi Hamasu. Foto: TASR/AP

Hnutie Hamas 7. októbra zaútočilo na Izrael, čo viedlo k vzniku ozbrojeného konfliktu.

New York 26. októbra (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vo štvrtok na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN upozornil, že ak sa izraelská odveta proti palestínskemu hnutiu Hamas neskončí, Spojené štáty "nebudú ušetrené ohňa". Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Americkým štátnikom, ktorí riadia genocídu v Palestíne, úprimne hovorím, že nevítame rozšírenie vojny v regióne. Ale ak bude genocída v Gaze pokračovať, nebudú ušetrení tohto ohňa," povedal šéf iránskej diplomacie.

Hnutie Hamas 7. októbra zaútočilo na Izrael, čo viedlo k vzniku ozbrojeného konfliktu. Izrael prisľúbil, že Hamas zničí a v súčasnosti preto uskutočňuje opakované vzdušné útoky na pásmo Gazy a chystá sa na pozemnú ofenzívu.

Hamas odkázalo Iránu, že je pripravené prepustiť rukojemníkov, ktorých zajalo počas útoku na Izrael a žiada, aby svet zatlačil na prepustenie 6000 Palestínčanov väznených v Izraeli, tvrdí Abdollahján.

Irán "je pripravený zohrať svoju úlohu v tomto veľmi dôležitom humanitárnom úsilí spolu s Katarom a Tureckom", uviedol iránsky minister. "Prepustenie 6000 palestínskych väzňov je ďalšou nevyhnutnosťou a zodpovednosťou medzinárodného spoločenstva," dodal.