Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Islamský štát je definitívne porazený v Sýrii aj Iraku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôležitú úlohu na ceste k tomuto vojenskému víťazstvu podľa Rúháního zohrali rokovania ruských, tureckých a iránskych diplomatov o konflikte v Sýrii, ktorých dejiskom bola kazašská Astana.

Teherán 21. novembra (TASR) - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) je definitívne porazená rovnako v Sýrii, ako aj v susednom Iraku. Vyjadril sa tak v utorok iránsky generál Kásem Solejmání, veliteľ jednotiek Kuds (Jeruzalem), ktoré sú súčasťou iránskych Revolučných gárd a ktoré sa v uplynulých rokoch zapájali do boja proti IS v danom regióne.

"Diabolská vláda IS sa skončila," uviedla agentúra DPA v citáte zo Solejmáního listu iránskemu najvyššiemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu, ktorý zverejnili iránske médiá. Vlády a obyvatelia Sýrie, Iraku, ale aj Iránu si tak podľa neho môžu pripísať historické víťazstvo.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok "zablahoželal všetkým, ktorí sa podieľali na boji proti tejto skupine, nepoznajúcej nič iné okrem vraždenia, krutostí a skazy". Dodal, že hoci majú na porážke IS hlavný podiel Sýrčania a Iračania, je to veľký úspech aj pre Iráncov, ktorí im pomáhali. Dôležitú úlohu na ceste k tomuto vojenskému víťazstvu podľa Rúháního zohrali rokovania ruských, tureckých a iránskych diplomatov o konflikte v Sýrii, ktorých dejiskom bola kazašská Astana.

Irán doteraz vždy tvrdil, že príslušníci jeho Revolučných gárd pôsobia v Sýrii a Iraku len ako vojenskí poradcovia v boji proti IS. Zároveň však bolo verejným tajomstvom, že obzvlášť jednotky Kuds sa do bojov zapojili i priamo a mnoho iránskych vojakov prišlo o život.

Pre sunnitských extrémistov z IS má prevažne šiitský Irán rovnaké postavenie ako tzv. neveriaci.

Džihádisti z IS sa v roku 2014 postupne zmocnili takmer tretiny územia Iraku, ako aj polovice susednej Sýrie a na dobytých územiach vyhlásili svoj "kalifát". V súčasnosti však IS prišiel už o takmer celé jeho územie.