Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Premiér Izraela Netanjahu označil dohodu s Iránom za historickú chybu

Izraelský premiér BENJAMIN NETANJAHU. Foto: TASR

Netanjahu zdôraznil, že Izrael táto dohoda nezaväzuje a krajina má právo brániť sa pred akoukoľvek hrozbou.

Jeruzalem 24. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes označil dohodu zo ženevských jadrových rokovaní s Iránom za "historickú chybu", uviedla tlačová agentúra DPA.

Netanjahu povedal, že svet sa teraz stal oveľa nebezpečnejším miestom, lebo najnebezpečnejší režim sveta sa rozhodujúcou mierou dostal bližšie k najnebezpečnejšej zbrani na svete.

Podľa slov izraelského premiéra sa v Ženeve nedosiahla historická dohoda, ale stala sa "historická chyba". Izrael je presvedčený, že Teherán sa napriek predbežnej dohode bude naďalej tajne usilovať o vyvinutie atómovej zbrane, informuje DPA.

Netanjahu zdôraznil, že Izrael táto dohoda nezaväzuje a krajina má právo brániť sa pred akoukoľvek hrozbou. Znovu zopakoval, že Izrael nedovolí Iránu, aby vyvinul jadrové vojenské spôsobilosti.


John Kerry uistil Izrael, že po dohode s Iránom je vo väčšom bezpečí

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa dnes snažil uistiť Izrael o jadrovej dohode s Iránom. Podľa jeho slov bude nasledujúcich šesť mesiacov židovský štát vo väčšom bezpečí. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Izrael je ohrozený tým, čo sa dialo v Iráne," povedal Kerry pre televíziu CNN.

"Ale verím, že od tohto dňa - na nasledujúcich šesť mesiacov - je Izrael v skutočnosti vo väčšom bezpečí, než bol včera," tvrdil americký minister.

Dodal, že "teraz budeme vidieť do ich programu".

Na ženevských rokovaniach šiestich svetových veľmocí a Iránu sa dnes podarilo dosiahnuť dohodu, podľa ktorej Irán obmedzí svoj jadrový program a západné štáty zmiernia sankcie, ktoré na túto krajinu uvalili.
Na snímke zľava americký minister zahraničných vecí John Kerry, jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov a francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius po skončení rozhovorov šiestich svetových veľmocí a Iránu v Ženeve v nedeľu 24. novembra 2013.
Foto: TASR/AP

Podľa dohody, ku ktorej sa po štyroch dňoch rokovaní podarilo dospieť až dnes v skorých ranných hodinách, Irán na šesť mesiacov zastaví obohacovanie uránu na úroveň 20 percent. V iných častiach svojho programu obohacovania však Teherán bude môcť pokračovať.