Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Irán: Zadržaná kontajnerová loď porušila pravidlá námornej plavby

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Hovorca iránskeho rezortu diplomacie uviedol, že loď tiež nedostatočne zareagovala na pokyny iránskych úradov.

Teherán 15. apríla (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí odôvodnilo zadržanie kontajnerovej lode MSC Aries, ku ktorému došlo v sobotu v blízkosti Hormuzského prielivu, porušením zákonov v námornej plavbe. Správu priniesla v pondelok agentúra DPA, informuje TASR.

Hovorca iránskeho rezortu diplomacie uviedol, že loď tiež nedostatočne zareagovala na pokyny iránskych úradov. Špeciálna jednotka námorných síl Revolučných gárd obsadila MCS Aries pomocou vrtuľníka v Ománskom zálive. Loď smerovala zo Spojených arabských emirátov (SAE) do Indie a má údajne spojitosť s Izraelom.

MSC Aries sa plaví pod portugalskou vlajkou a je spojená s izraelským miliardárom Ejalom Oferom, píše stanica BBC. Loď prevádzkuje logistická spoločnosť MSC, ktorá si ju prenajíma od firmy spojenej s Oferovou spoločnosťou Zodiac Maritime.

Táto kontajnerová loď sa v súčasnosti nachádza v iránskych územných vodách, uviedla služba Tankertrackers, ktorá poskytuje informácie o plavbe a polohe dodávok ropy. MSC Aries sa nachádza neďaleko troch tankerov, ktoré Irán zadržal vlani.

Hormuzský prieliv medzi Iránom a Ománom je dôležitá námorná cesta pre vývoz ropy. USA opakovane obvinili iránske vojenské námorníctvo zo zásahov voči civilným plavidlám v tomto prielive či priľahlom Ománskom zálive, pripomína DPA.