Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na tohtoročnú púť do Mekky iránski pútnici nepôjdu

Veľká mešita v Mekke. Foto: TASR/AP

Púť do Mekky je jedným z piatich pilierov moslimskej viery a každý moslim by ju mal vykonať aspoň raz za život.


Teherán 29. mája (TASR) - Irán tento rok nevypraví do Saudskej Arábie pútnikov, aby sa zúčastnili na tradičnej výročnej púti do Mekky. Prostredníctvom siete Twitter o tom informovala iránska televízia Press TV.

Iránsky minister kultúry Alí Džannátí spresnil, že v uplynulom období sa uskutočnili dve kolá rokovaní s Rijádom, ktoré však nepriniesli želaný výsledok a Irán do Saudskej Arábie svojich pútnikov nevypraví "kvôli prekážkam vytváraným saudskoarabskou stranou".

Rijád na rokovaniach údajne nesúhlasil s požiadavkou Teheránu, ktorá sa týkala zvýšenia bezpečnosti účastníkov púte. Irán ju predložil vzhľadom na tragický priebeh vlaňajšieho hadždžu, keď v tlačenici v údolí Míná zahynulo okrem iných aj 464 iránskych pútnikov.

Púť do Mekky je jedným z piatich pilierov moslimskej viery a každý moslim by ju mal vykonať aspoň raz za život. Počas obradov veľkej púte však často dochádza k tlačeniciam, ale aj k požiarom v stanových táboroch. Vlaňajšia púť sa zapísala ako jedna z najtragickejších, keď v údolí Míná zahynulo vyše 2200 pútnikov.

Tento rok Saudská Arábia prisľúbila prijatie prísnych opatrení na zaistenie bezpečnosti účastníkov každoročnej púte. Saudskoarabský korunný princ Muhammad ibn Nájif, ktorý je vicepremiérom i ministrom vnútra, avizoval tvrdé zákroky voči komukoľvek, kto by chcel ohroziť priebeh hadždžu alebo bezpečnosť pútnikov.