Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Irán: Nátlak Západu na rokovaniach neprinesie výsledok

Teherán očakáva, že USA a ďalšie svetové mocnosti ponúknu Iránu v najnovšom kole rokovaní, ktoré sa dnes začína v Bagdade, nejaké ústupky.

Dubaj 23. mája (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecía bývalý šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí, dnes varoval, že akékoľvek snahy západných mocností vyvinúť nátlak na Irán pri rokovaniach v Bagdade o jeho jadrovom programe budú márne.

"Ich politika nátlaku a zastrašovania je márna. Musia zmeniť politiku a prejaviť dobrú vôlu vyriešiť túto záležitosť," vyhlásil na tlačovej konferencii v Teheráne. "Návrhy, ktoré sme dostali, hovoria o tom, že druhá strana chce, aby boli rokovania v Bagdade úspešné. Dúfame, že o jeden či dva dni budeme môcť priniesť dobré správy," dodal Sálehí.

Teherán očakáva, že USA a ďalšie svetové mocnosti ponúknu Iránu v najnovšom kole rokovaní, ktoré sa dnes začína v Bagdade, nejaké ústupky. Irán podľa vlastnej mienky prejavil dobrú vôľu tým, že predbežne súhlasil s inšpekciou svojich podozrivých jadrových zariadení, vrátane vojenského komplexu Párčín v blízkosti Teheránu. Po svojom návrate z Teheránu do Viedne to v utorok oznámil generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano.