Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Irán obvinil Izrael zo svetového terorizmu a tragédie Palestínčanov

Alí Akbar Sálehí Foto: TASR/AP

Iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí zdôraznil, že mier v regióne je možné dosiahnuť len prostredníctvom návratu palestínskych utečencov do svojej vlasti a

Teherán 26. augusta (TASR) - Irán, hostiteľská krajina summitu Hnutia nezúčastnených krajín (NAM), obvinil dnes v úvodnom vystúpení vrcholnej schôdzky Izrael zo zodpovednosti za tragédiu palestínskeho ľudu a z podnecovania svetového terorizmu.

Iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí v otváracom prejave podujatia v Teheráne konštatoval, že väčšina zo 120 členských krajín NAM nesúhlasí s izraelskou politikou voči Palestínčanom.

"Blízkovýchodný mierový proces nemôže byť zavŕšený slepou a diskriminačnou podporou izraelského štátneho terorizmu a jeho politiky okupovania, agresie, vyhrážok, mučenia a devastácie," konštatoval podľa agentúry DPA šéf iránskej diplomacie.

Sálehí zdôraznil, že mier v regióne je možné dosiahnuť len prostredníctvom návratu palestínskych utečencov do svojej vlasti a zavedením demokratického mechanizmu pre budúci politický osud území okupovaných Izraelom.

"Všetci sme obeťami ohavného terorizmu, pričom v našich očiach je jedným z hlavných zdrojov svetového terorizmu sionistický režim," povedal Sálehí.

Summit trvá do 31. augusta.

Hnutie nezúčastnených krajín vzniklo v roku 1961 v Belehrade ako alternatíva k znepriatelenému sovietskemu bloku a západnému bloku v rokoch studenej vojny. Zastrešuje veľmi rôznorodé krajiny, od Afganistanu po Stredoafrickú republiku, jediným európskym členom je Bielorusko. Nezúčastnené krajiny reprezentujú približne 55 percent obyvateľstva Zeme.