Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán odstránil jadro ťažkovodného reaktora v Aráku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odstránením jadra reaktora sa podmieňuje zmiernenie sankcií uvalených západnými veľmocami na Irán.


Dubaj 11. januára (TASR) - Irán odstránil jadro ťažkovodného reaktora v zariadení Arák a miesto po ňom zapuzdril betónom. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom dnes informovala iránska tlačová agentúra Fars.

Budúcnosť tohto jadrového reaktora, umiestneného v zariadení v strednom Iráne, bola jedným z najspornejších bodov v rámci zdĺhavých rokovaní predstaviteľov medzinárodného spoločenstva s Iránom. Niekoľkoročné debaty napokon vlani v júli vyústili do podpisu konečnej dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu.

Odstránením jadra uvedeného reaktora sa podmieňuje zmiernenie sankcií uvalených západnými veľmocami na Irán. Išlo pritom o jednu z kľúčových požiadaviek zakotvených v minuloročnej dohode, ktorá bola podpísaná vo Viedni.

Iránska agentúra pre atómovú energiu medializované správy o uzatvorení tohto reaktora nateraz nepotvrdila.

V rámci dohody z Viedne musí Irán zredukovať svoje zásoby obohateného uránu na približne 300 kilogramov a vyradiť z prevádzky väčšinu svojich odstrediviek na obohacovanie. Irán sa okrem iného zaviazal prebudovať jadrový reaktor v Aráku tak, aby sa pri jeho prevádzke ako vedľajší produkt netvorilo plutónium, potenciálne využiteľné pri výrobe jadrových zbraní.