Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán odsúdil údajných špiónov v prospech Izraela a USA na desať rokov

Na archívnej snímke z 11. apríla 2013 teheránsky spravodajca denníka Washington Post Jason Rezaian Foto: TASR/AP

Správa o tomto rozsudku sa objavila v čase, keď sa čaká na správy o osude novinára Jasona Rezaiana.

Teherán/Dubaj 31. augusta (TASR) - Na desať rokov väzenia odsúdil iránsky revolučný súd dvoch ľudí, ktorých uznal za vinných zo špionáže v prospech Spojených štátov a Izraela. Informovala o tom agentúra Reuters citujúc nedeľňajšie vyhlásenie hovorcu súdu, ktorý nezverejnil mená odsúdených.

Správa o tomto rozsudku sa objavila v čase, keď sa čaká na správy o osude Jasona Rezaiana, novinára iránskeho pôvodu píšuceho pre denník Washington Post, ktorý je v Iráne už vyše roka zadržiavaný kvôli obvineniu zo špionáže.

Douglas Jehl, šéfredaktor zahraničnopolitickej redakcie denníka Washington Post, pre Reuters uviedol, že hovorca súdu na otázku denníka odpovedal, že "nemá o Jasonovi nové informácie". "Preto sa domnievame, že Jason nie je medzi odsúdenými," dodal Jehl.

Hovorca súdu sa vyjadril, že nie je známe, kedy bude rozsudok v kaze Jasona Rezaiana vynesený. Proces s týmto novinárom je neverejný a koná sa tiež pred revolučným súdom, ktorý je častým terčom ostrej kritiky zo strany západných diplomatov a ľudskoprávnych aktivistov. Tí mu vyčítajú neprehľadnosť, vynášanie prísnych trestov a časté vynášanie rozsudkov smrti.

Niektorí domáci kritici prezidenta USA Baracka Obamu uviedli, že Spojené štáty nemali uzavrieť s Iránom dohodu o jeho kontroverznom jadrovom programe, kým nie sú záruky Rezaianovho prepustenia.