Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Irán omilostil 157 osôb obvinených z účasti na protestoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Udelenie amnestií je súčasťou tradičného udeľovania milostí, ktoré prebieha každý rok pri príležitosti výročia narodenia proroka Mohameda.

Teherán 10. novembra (TASR) - Iránska justícia v utorok oznámila omilostenie 157 osôb obvinených z účasti na protivládnych protestoch, informovala agentúra AFP.

Podľa hovorcu iránskej justície Gholámhosejna Esmáílího boli spomínane osoby zadržiavané za "šírenie protisystémovej propagandy" a za účasť na protestoch, ktoré sa v krajine konali za ostatné tri roky.

Udelenie amnestií je súčasťou tradičného udeľovania milostí, ktoré prebieha každý rok pri príležitosti výročia narodenia proroka Mohameda. Príslušný dekrét udeľujúci milosť 3780 väzňom vydal najvyšší duchovný vodca, ajatolláh Alí Chameneí už minulý týždeň.

Začiatkom tohto roku Irán prepustil až 100.000 trestancov v snahe zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu vo väzniciach. Islamská republika eviduje najvyšší počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, na Blízkom východe.

Nepriaznivá hospodárska situácia v krajine v ostatných rokoch opakovane vyvolala protesty a nepokoje. V novembri 2019 iránske bezpečnostné sily potlačili demonštrácie vyvolané prudkým zvýšením cien pohonných hmôt, pričom zatkli viac ako 1000 osôb; stovky ľudí prišli o život, uvádza organizácia Amnesty international.

V septembri tohto roku iránske orgány popravili 27-ročného zápasníka Navida Afkariho za zabitie príslušníka bezpečnostných zložiek počas protivládnych demonštrácii v roku 2018. Jeho poprava podnietila medzinárodné spoločenstvo, aby opäť vyzvalo Irán na zrušenie trestu smrti.