Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Irán otvorí v pondelok mešity s nízkym rizikom nákazy koronavírusom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rúhání uviedol, že 132 okresov v krajine, čo je približne tretina zo všetkých administratívnych regiónov v krajine, otvorí mešity od pondelka.

Teherán 3. mája (TASR) - Irán otvorí od pondelka mešity v tých oblastiach krajiny, kde sa podarilo zastaviť šírenie nákazy novým koronavírusom. Oznámil to v nedeľu iránsky prezident Hasan Rúhání v rámci uvoľňovania niektorých opatrení zavedených z dôvodu boja proti pandémii COVID-19. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Rúhání uviedol, že 132 okresov v krajine, čo je približne tretina zo všetkých administratívnych regiónov v krajine, otvorí mešity od pondelka. Obnovia sa aj piatkové modlitby, bude však potrebné dodržiavať odporúčania zdravotníkov. Rúhání upozornil na to, že "sociálny odstup je dôležitejší než kolektívna modlitba". Islam podľa jeho slov považuje bezpečnosť za povinnú, zatiaľ čo modlenie sa v mešitách je len "odporúčaním".

Iránska vláda rozdelila krajinu na tri zóny - bielu, žltú a červenú - na základe počtu infikovaných a smrteľných obetí. Na stretnutí s krízovým štábom zameraným na boj proti koronavírusu, ktoré bolo odvysielané v televízii, prezident uviedol, že oblasti, kde sa opäť otvoria mešity, sú "nízkorizikové".

Mešity sú v Iráne zatvorené od polovice marca. Ako ukázali videozábery v štátnej televízii a na sociálnych sieťach, mnohí veriaci v sledovali náboženské obrady počas posvätného pôstneho mesiaca ramadán napríklad na veľkoplošných obrazovkách na parkovisku v Teheráne.

Od 16. mája by sa mali podľa Rúháního zrejme otvoriť aj školy. Dodal však, že situáciu budú naďalej monitorovať. Zakázané sú naďalej kultúrne a športové podujatia. Od 11. apríla začal Irán postupne otvárať svoju ekonomiku a zrušil aj zákaz dopravy medzi provinciami pre osobné vozidlá.

Odkedy v Iráne v polovici februára zaznamenali prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, evidujú v krajine viac než 96.448 infikovaných a 6156 úmrtí. V sobotu Irán ohlásil menej než 1000 nových prípadov nákazy, čo je najnižší denný nárast od 10. marca.