Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Irán označil najnovšie číslo časopisu Charlie Hebdo za provokáciu

Časť titulnej strany najnovšieho čísla Charlie Hebdo, 4. septembra 2020. Foto: FB/Charlie Hebdo

Obal tohtotýždňového vydania obsahuje 12 karikatúr, ktoré prvýkrát publikoval dánsky denník Jylland-Posten v roku 2005.

Teherán 4. septembra (TASR) – Za provokáciu označil Irán najnovšie číslo francúzskeho časopisu Charlie Hebdo, v ktorom sa opätovne objavila karikatúra islamského proroka Mohameda. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Redakcia satirického týždenníka sa v januári 2015 stala terčom útoku dvojice moslimských radikálov, ktorí zastrelili 12 ľudí. Časopis opäť publikoval viacero karikatúr pri príležitosti začiatku súdneho procesu so 14 údajnými komplicmi útočníkov, ktorý sa začal v stredu.

„Akákoľvek urážka alebo zneváženie svätého proroka islamu alebo iných prorokov... je absolútne neakceptovateľná," píše sa vo vyjadrení iránskeho ministerstva zahraničných vecí, zverejnenom vo štvrtok neskoro večer.

Rezort iránskej diplomacie zároveň dodal, že sloboda vierovyznania by mala byť využívaná konštruktívne na vytváranie väčšieho porozumenia medzi náboženstvami. Napriek pohoršeniu z uverejnených karikatúr Irán však odsúdil aj útok na redakciu týždenníka.

Obal tohtotýždňového vydania obsahuje 12 karikatúr, ktoré prvýkrát publikoval dánsky denník Jylland-Posten v roku 2005. Charlie Hebdo ich použil v roku 2006. Karikatúry v tom čase vyvolali vlnu pobúrenia medzi moslimami.