Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irán označil útoky na lode pri pobreží SAE za znepokojivé

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené arabské emiráty v nedeľu oznámili sabotážne útoky na štyri komerčné lode z rôznych krajín v ekonomickej zóne SAE pri pobreží emirátu Fudžajra.

Teherán 13. mája (TASR) - Irán označil nedeľňajšie "sabotážne útoky" na lode pri pobreží Spojených arabských emirátov (SAE) za "znepokojivé", informovala agentúra AFP.

"Incidenty v Ománskom zálive sú znepokojujúce a poľutovaniahodné," uviedol v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví vo vyhlásení a dožadoval sa vyšetrenia útokov. Takisto varoval pred "improvizáciou" zo strany medzinárodných aktérov s cieľom narušiť námornú bezpečnosť.

Spojené arabské emiráty v nedeľu oznámili sabotážne útoky na štyri komerčné lode z rôznych krajín v ekonomickej zóne SAE pri pobreží emirátu Fudžajra.

Minister energetiky Saudskej Arábie Chálid Fálih v pondelok uviedol, že medzi zasiahnutými plavidlami boli aj dva saudskoarabské ropné tankery.

Tankery smerovali do Perzského zálivu a jeden z nich mal následne prepraviť saudskoarabskú ropu do USA.

"Našťastie, útok neviedol k obetiam ani úniku ropy; avšak spôsobil závažné škody na konštrukcii týchto dvoch plavidiel," dodal minister.

Predstavitelia SAE odmietli uviesť bližšie podrobnosti o sabotáži alebo o tom, koho z nej podozrievajú. Spojené štáty však už predtým varovali lode, že "Irán alebo jeho zástupcovia" by mohli plánovať útoky na námornú dopravu v regióne.

Washington do oblasti Perzského zálivu vyslal lietadlovú loď a bombardéry, pričom ohlásil aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ, čím reagoval na obavy z možnej hrozby zo strany Teheránu.