Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V parlamentných voľbách v Iráne kandiduje viac ako 580 žien

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V porovnaní s voľbami spred štyroch rokov sa počet kandidátok zdvojnásobil.

Teherán 9. februára (TASR) - O poslanecký mandát v iránskom parlamente sa vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. februára, uchádza aj viac ako 580 žien, informoval dnes v Teheráne hovorca iránskeho ministerstva vnútra.

V porovnaní s voľbami spred štyroch rokov sa počet kandidátok zdvojnásobil, spresnil hovorca, podľa ktorého ide o absolútny rekord v dejinách tejto islamskej republiky.

Pôvodne bolo pritom na nadchádzajúce voľby zaregistrovaných vyše 1000 potenciálnych kandidátok na funkciu poslanca.

Ako uviedla agentúra DPA, proreformní politici blízki prezidentovi Hasanovi Rúhánímu sa pred voľbami sústredili aj na zmenšenie nepomeru v zastúpení mužov a žien na kandidátskych listinách proreformných strán.

"Ako môžeme hovoriť o rozvoji a pokroku, keď ignorujeme 50 percent žien v populácii," pýtal Rúhání v nedeľu na konferencii o rodovej rovnosti, ktorá sa konala v Teheráne.

Rúhání a jeho sympatizanti v Iráne čelia nekompromisným duchovným a konzervatívnym poslancom, ktorí mali v posledných troch funkčných obdobiach v parlamente drvivú prevahu. Reformátori sa teraz snažia spojiť s umierneným krídlom konzervatívcov a vytvoriť koalíciu, ktorá by duchovných (ajatolláhov) pripravila o ich doterajšiu moc a vplyv.