Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Webstránky iránskeho parlamentu sa stali terčom kyberútoku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ku kyberútoku došlo necelé tri týždne pred parlamentnými voľbami plánovanými na 1. marca.

Teherán 13. februára (TASR) - Webstránky iránskeho parlamentu a s ním spojenej tlačovej agentúry sa v utorok stali terčom hackerov a následne boli nedostupné. Oznámili to iránske štátne médiá, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Webstránky parlamentu... boli napadnuté hackermi a od dnešného rána sú v dôsledku kybernetických útokov nedostupné," informovala štátna tlačová agentúra IRNA. "Rozsah problému vyšetrujú odborné technické tímy," dodala s odvolaním na vyhlásenia parlamentu.

Ku kybernetickému útoku sa prihlásila hackerská skupina napojená na exilovú opozičnú skupinu Organizáciu ľudových mudžáhidov Iránu (PMOI), ktorú Irán považuje za teroristickú organizáciu.

Skupina na platforme Telegrame uviedla, že sa nabúrala do 600 serverov pridružených k iránskemu parlamentu, pričom zverejnila aj stovky strán odcudzených materiálov. Agentúra DPA uvádza, že na webstránkach parlamentu hackeri zverejnili aj fotografie vodcov PMOI.

Ku kyberútoku došlo necelé tri týždne pred parlamentnými voľbami plánovanými na 1. marca.

Webstránky spájané s iránskou vládou a pridruženými médiami boli v ostatných rokoch vystavené už viacerým kybernetickým útokom.

V decembri hackeri ochromili na niekoľko týždňov platobné systémy na približne 60 percentách iránskych čerpacích staníc, kde tak zablokovali predaj pohonných hmôt. V novembri 2022 sa zase terčom kyberútokov stala tlačová agentúra Fars, ktorá bola dovtedy jedným z hlavných zdrojov správ šírených štátom počas celonárodných protestov vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe.