Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Irán plní podmienky jadrovej dohody

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano. Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Jukija Amano uviedol, že konečný verdikt ohľadne dodržiavania dohody je na šiestich svetových mocnostiach, ktoré ju s Teheránom uzavreli.

Viedeň 12. septembra (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano uviedol, že Irán "realizuje podmienky" dohody, v ktorej sa pred dvoma rokmi zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie súvisiacich sankcií. Dodal však, že konečný verdikt ohľadne dodržiavania dohody je na šiestich svetových mocnostiach, ktoré ju s Teheránom uzavreli, informovala agentúra AP.

Amano sa takto vyjadril na pravidelnom štvrťročnom zasadnutí 35-člennej Rady guvernérov MAAE, ktoré prebieha tento týždeň vo Viedni. Slová o plnení dohody zo strany Teheránu vyslovil v čase, keď pochybnosti o jej dodržiavaní vyjadrili predstavitelia americkej administratívy, konštatovala AP.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa má najbližšie v polovici októbra potvrdiť, či Irán plní podmienky stanovené v dohode. Samotný Trump nedávno vyslovil názor, že takéto potvrdenie neočakáva.