Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán podnikol odvetný raketový útok na ciele Islamského štátu v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri útoku zahynul veľký počet teroristov a bolo zničených množstvo zbraní a vybavenia, uviedli Revolučné gardy.

Teherán 19. júna (TASR) - Iránske Revolučné gardy vypálili včera rakety na ciele takzvaného Islamského štátu (IS) v Sýrii. Išlo o odvetu za teroristické útoky v Teheráne zo 7. júna, ktoré si vyžiadali najmenej 18 mŕtvych a 43 zranených.

"Naše rakety zasiahli základňu IS na východe Sýrie," uvádza sa vo vyhlásení Revolučných gárd, z ktorého citovala agentúra DPA.

Rakety stredného doletu typu zem-zem boli odpálené zo základní v západnej časti Iránu, pričom zasiahli ciele IS v sýrskej provincii Dajr az-Zaur. Pri útoku zahynul "veľký počet" teroristov a bolo zničených množstvo zbraní a vybavenia, uviedli Revolučné gardy.

Podľa ich vyhlásenia mal byť dnešný raketový útok výstrahou pre všetkých teroristov a tých, ktorí ich podporujú, aby sa nepokúšali o ďalšie násilné akcie na území Iránu.

Terčom dvoch teroristických útokov v Teheráne zo 7. júna sa stali iránsky parlament a mauzóleum vodcu iránskej revolúcie, šiitského ajatolláha Rúholláha Chomejního. Zodpovednosť za ne prevzala sunnitská extrémistická organizácia IS. Útoky vykonali piati bojovníci IS, ktorí predtým bojovali v Sýrii a Iraku.