Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Irán podporil dohodu Moskvy a Rijádu, odmietol uviesť, či sa pripojí

Na archívnej snímke iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Namdar Zanganeh. Foto: TASR/AP

Ak Irán nebude súčasťou dohody, tá potom nebude mať veľkú cenu, uviedol na margo dohody Eugen Weinberg z Commerzbank.

Teherán 17. februára (TASR) - Irán dnes podporil dohodu Ruska, Saudskej Arábie, Kataru a Venezuely zmraziť produkciu ropy na januárovej úrovni, sám však odmietol uviesť, či sa k nej mieni pripojiť. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Namdar Zanganeh po stretnutí s ministrami ropného priemyslu Kataru, Iraku a Venezuely v Teheráne veľmi opatrne volil slová a čo sa týka prípadného pripojenia sa Iránu k dohode, odpovedi sa vyhol. Povedal, že "Irán podporuje akékoľvek opatrenia na stabilizáciu trhov a cien vrátane zmrazenia produkcie" a že "Teherán podporuje spoluprácu medzi členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenskými krajinami". Zástupcovia Kataru, Iraku a Venezuely sa pri odchode z rokovaní k výsledkom schôdzky nevyjadrili.

Saudská Arábia a Rusko zmrazenie podmienili tým, že sa k návrhu pripoja aj ďalšie krajiny. Irán ale už skôr dal najavo, že plánuje zvýšiť produkciu po tom, ako západné mocnosti zrušili v januári voči krajine medzinárodné sankcie. Teherán po uvalení sankcií pred niekoľkým rokmi prišiel o časť trhu a tento podiel chce späť.

"Ak Irán nebude súčasťou dohody, tá potom nebude mať veľkú cenu," povedal na margo dohody štyroch krajín Eugen Weinberg z Commerzbank. Sám neverí, že by Teherán k dohode pristúpil. Ako dodal, po tom, ako Iránci dlho bojovali za zrušenie sankcií a nakoniec sa im to podarilo docieliť, prečo by sa teraz mali sami sankcionovať a svoju produkciu obmedziť.