Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán pohltil štyri krajiny, varoval Netanjahu v americkom Kongrese

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu pred obomi komorami amerického kongresu vo Washingtone 3. marca 2015. Foto: TASR/AP

Irán sa rozmáha a už teraz dominuje vládam v Bagdade, Damasku, Bejrúte a Saná, varoval dnes počas prejavu v americkom Kongrese izraelský premiér Benjamin Netanjahu.


Washington 3. marca (TASR) - Irán sa rozmáha a už teraz dominuje vládam v Bagdade, Damasku, Bejrúte a Saná, varoval dnes počas prejavu v americkom Kongrese izraelský premiér Benjamin Netajahu.

"A určite bude nasledovať ešte viac,"
uviedol Netanjahu, ktorého citovala agentúra DPA. "V čase, keď mnohí dúfajú, že sa Irán pripojí k medzinárodnému spoločenstvu, Irán zaneprázdňuje pohlcovanie národov."

Príchod izraelského premiéra na spoločné zasadanie oboch komôr amerického Kongresu sprevádzal dlhý potlesk a ovácie.

Netanjahu: Dohoda s Iránom bude zárukou, aby mohol vyrobiť jadrovú zbraň

Medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe bude v podstate "zárukou", aby Irán mohol vyrobiť jadrovú zbraň a spustiť nebezpečné preteky v jadrovom zbrojení v regióne. Vyhlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v americkom Kongrese.

"Neblokuje cestu Iránu k bombe, ale dláždi cestu Iránu k bombe," povedal v prejave pred oboma komorami Kongresu, ktorý citovala agentúra DPA. Netanjahu tak reagoval na aktuálne vyjednávanie medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami, ktorého cieľom je konečné riešenie problematiky okolo sporného iránskeho jadrového programu.

Izraelský premiér označil pripravovanú dohodu za "zlé riešenie", namiesto toho žiadal "oveľa lepšie riešenie" a tvrdší postoj voči Iránu.

Sankcie voči Iránu by sa podľa Netanjahua nemali zrušiť pokiaľ Irán neskončí s agresiou voči susedným štátom, podporou terorizmu a neprestane s vyhrážkami na vyhladenie Izraela.

Podľa nemenovaného amerického poslanca premiér Netanjahu neponúkol počas prejavu v Kongrese žiadnu alternatívu k aktuálnym jadrovým rokovaniam s Iránom. "Iba požadovať, aby Irán úplne kapituloval, nie je plán, a žiadna krajina nás v tomto postoji nepodporí. Premiér neponúkol žiadny konkrétny akčný plán," povedal americký predstaviteľ, ktorého citovala agentúra Reuters.

Vítali ho ako prezidenta


Príchod izraelského premiéra na spoločné zasadanie oboch komôr amerického Kongresu sprevádzal dlhý potlesk a ovácie. Poslanci ho vítali v stoji a keď prechádzal sálou, podávali si s ním ruky. Politickí komentátori prirovnali tento spôsob Netanjahuovho prijatia k vítaniu amerického prezidenta Baracka Obamu, keď prichádza predniesť každoročný prejav o stave Únie, konštatovala DPA.

Izraelského premiéra pozval do Kongresu republikánsky šéf snemovne John Boehner. Tento krok však v rozpore so zvyklosťami vopred nekonzultoval s Bielym domom, čo vyvolalo rozhorčenie nielen v radoch Obamovej administratívy. Jeho dnešný prejav preto bojkotovalo 60 demokratov.

Obama sa s Netanjahuom počas jeho pobytu vo Washingtone nestretne. Biely dom tým podľa DPA poukazuje na politickú súvislosť návštevy s blížiacimi sa izraelskými voľbami.

Netanjahu tvrdí, že jeho prejav nie je známkou nerešpektovania prezidenta Obamu a poukázal na prezidentovu verejnú i osobnú podporu Izraela.

Netanjahu vystúpil dnes v americkom Kongrese už s tretím prejavom. Viac možností predniesť reč pred americkými zákonodarcami dostal iba bývalý britský premiér Winston Churchill.
Obama: Netanjahu neponúkol žiadnu alternatívu k Iránu
Washington 3. marca (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu neponúkol počas svojho prejavu v americkom Kongrese žiadnu "schodnú alternatívu" pre jadrové rokovania s Iránom.

Vyhlásil to dnes americký prezident Barack Obama, ktorý na tlačovej konferencii v Oválnej pracovni Bieleho dom za účasti ministra obrany Asha Cartera reagoval na Netanjahuov prejav pred oboma komorami Kongresu, napísala agentúra AP.

Obama uviedol, že si prečítal dnešný prepis Netanjahuovho prejavu a nebolo tam "nič nové".

Netanjahu mal podľa neho úplne rovnaký prejav v čase, keď varoval pred uzatvorením dočasnej dohody s Iránom. Dohoda vtedy viedla k zmrazeniu a zvráteniu iránskeho nukleárneho programu, dodal Obama.

Netanjahuova alternatíva k aktuálnym rokovaniam, ktoré odmieta, znamená neuzavrieť žiadnu dohodu, povedal Obama. To by však podľa neho znamenalo, že Irán by zdvojnásobil úsilie v tomto smere.