Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán ponúkol ochranu irackých historických artefaktov

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ iránskej organizácie pre kultúrne dedičstvo, ktorého v sobotu citovala agentúra ISNA.

Teherán 1. marca (TASR) - Irán ponúkol ochranu potenciálne ohrozených irackých historických artefaktov po zverejnení videa, na ktorom militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) demolujú vzácne pamiatky v meste Mósul na severe Iraku. Napísala to v noci nadnes agentúra AP.

Teherán odoslal list generálnej riaditeľke Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irine Bokovovej a predstaviteľom Iraku s tým, že je pripravený prijať staroveké artefakty na tak dlho, kým sú v ohrození.

Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ iránskej organizácie pre kultúrne dedičstvo, ktorého v sobotu citovala agentúra ISNA.

Irán sa podľa neho cíti byť povinný ochraňovať historické pamiatky susedného Iraku, s ktorým zdieľa spoločnú históriu, pričom ničenie artefaktov odsúdil.

Islamský štát vo štvrtok zverejnil video, ktoré zachytáva, ako jeho členovia rozbíjajú ťažkými kladivami a vŕtačkami sochy a plastiky, pochádzajúce z obdobia starovekej Asýrskej ríše. Podľa extrémistov išlo o symboly protiislamského modlárstva.