Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán poprel, že by na jeho územie dopadli ruské rakety

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Anjum Naveed

Ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov.

Teherán 9. októbra (TASR) - Irán dnes poprel informáciu, že na jeho územie dopadlo niekoľko ruských riadených rakiet dlhého doletu, ktoré vojnové lode Kaspickej flotily vypálili na ciele v Sýrii. Uviedla to iránska tlačová agentúra FARS.

O dopade rakiet na iránskom území informovali vo štvrtok predstavitelia amerického ministerstva obrany s tým, že nie je jasné, či v Iráne vznikli nejaké škody. Jeden zo zdrojov podľa agentúry AP povedal, že strely s plochou dráhu letu zišli z plánovanej trasy a boli štyri.

Ruské ministerstvo obrany v reakcii na vyjadrenia amerických zdrojov zdôraznilo, že ruské rakety odpálené z Kaspického mora zasiahli svoje ciele v Sýrii, uviedla agentúra Reuters.

Americký minister obrany Ashton Carter vo štvrtok vyjadril poľutovanie nad skutočnosťou, že "Rusi vypálili okrídlené rakety z vojnových lodí v Kaspickom mori bez varovania".

Agentúra FARS s odvolaním sa na zdroj iránskeho ministerstva obrany napísala, že Irán nemá informácie o páde ruských rakiet na svojom území. Správy o tom v západných médiách Irán súčasne označil za akt psychologickej vojny.

Ruská vláda v stredu oznámila, že vojnové lode Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v severnej a severozápadnej Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele.

Ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov. Štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet. Moskva v tejto súvislosti neuviedla, že by niektorá z rakiet zišla zo stanovenej trasy.

Rusko, ktoré od 30. septembra podniká v Sýrii nálety na pozície povstalcov, poskytuje svojou operáciou podporu najnovšej veľkej ofenzíve vládnej armády v západnej časti krajiny. Jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi ju spustili túto stredu na viacerých frontoch. Na strane vládnych síl bojujú aj oddiely libanonského proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.