Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Irán potvrdil spustenie útoku na Izrael, útočí dronmi a raketami

Bezpilotný dron izraelských vojenských vzdušných síl letí nad Izraelom, nedeľa 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Podľa iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alí Chameneího ide o odvetu za izraelský letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tel Aviv 13. apríla (TASR) - Irán zaútočil na Izrael "bezpilotnými lietadlami", ktoré priletia do niekoľkých hodín, uviedol v sobotu večer hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Krajina sa podľa neho v predstihu "dobre pripravila" na rôzne scenáre. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

"Sústava protivzdušnej obrany je v stave vysokej pohotovosti v rovnakom čase ako lietadlá vzdušných síl a lode námorníctva, ktoré plnia úlohy na ochranu vzdušného priestoru krajiny," dodal Hagari s tým, že armáda monitoruje všetky prichádzajúce drony.

Podľa dvoch nemenovaných izraelských predstaviteľov dorazia iránske bezpilotné lietadlá do izraelského vzdušného priestoru okolo 02.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). Izraelský úrad pre letiská medzičasom uviedol, že vzdušný priestor Izraela bude od 00.30 h miestneho času (23.30 h SELČ) uzavretý v súvislosti s iránskym útokom.

Agentúra Reuters vo svojej správe citovala na iránsky štát napojené médiá, podľa ktorých Teherán vypálil druhú vlnu desiatok dronov zo svojho územia na Izrael. Nemenované zdroje uviedli, že drony bolo možné vidieť letieť ponad irackú provinciu Sulajmáníja. Irak už vopred uzavrel svoj vzdušný priestor, predtým tak spravilo aj Jordánsko.

Hagari spresnil, že úlohou izraelských obranných síl je pokúsiť sa zničiť čo najviac prichádzajúcich dronov mimo vzdušného priestoru Izraela.

"Ak vstúpia do izraelského vzdušného priestoru, budete počuť sirény a poplach všade tam, kde tieto hrozby (drony) vstúpia, a my ich zachytíme," dodal hovorca armády s odkazom k spoluobčanom.

K útoku dochádza po niekoľkých dňoch očakávaní, že Irán sa chystá zaútočiť na Izrael v odvete za nálet z 1. apríla, ktorý v sýrskom hlavnom meste Damask zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom, slúžiacu ako konzulát. Pri útoku zahynuli dvaja iránski brigádni generáli a päť ďalších členov vplyvných revolučných gárd. Irán z útoku obvinil Izrael, ten sa k nemu oficiálne nevyjadril.