Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Irán požaduje dialóg a národné zmierenie v Jemene

Ľudia prehľadávajú trosky domov a pátrajú po ľuďoch, ktorí prežili letecký útok na obytnú štvrť pri letisku v jemenskom meste Saná 26. marca 2015. Saudská Arábia nasadila do vojenskej operácie proti jemenským húsíom 100 bojových lietadiel a 150.000 vojakov. Saudská Arábia a jej spojenci z krajín Perzského zálivu dnes začali vojenskú operáciu proti húsíjským povstalcom v Jemene, ktorí zosilnili svoje zovretie juhojemenského prístavu Aden. Cieľom operácie je "chrániť a brániť legitímnu vládu" jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Foto: TASR/AP

Turecký prezident naproti tomu obvinil Teherán zo snahy ovládnuť územie Jemenu.

Lausanne/Ankara 27. marca (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf dnes opätovne vyzval na ukončenie náletov proti šiitským povstalcom v Jemene. Všetky zainteresované strany by sa podľa Zarífa mali snažiť o dosiahnutie politického riešenia jemenského konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"My (Irán) sme ich odsúdili (nálety). Musia sa skončiť. Každý by mal radšej podporiť dialóg a národné zmierenie v Jemene, než sťažovať Jemenčanom ich zjednotenie," povedal Zaríf pred novinármi vo švajčiarskom meste Lausanne.

Podľa Zarífa sa počas dnešných rokovaní o iránskom jadrovom programe vo Švajčiarsku riešila aj otázka aktuálnej situácie v Jemene. Teherán podporuje tamojších šiitských povstalcov, avšak stredobodom záujmu momentálne zostáva dosiahnutie jadrovej dohody medzi Iránom a skupinou veľmocí P5+1. K tej by mali zúčastnené strany dospieť do konca marca.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naproti tomu obvinil Teherán zo snahy ovládnuť územie Jemenu, uviedla dnes agentúra AP.

Erdogan v rozhovore pre televíziu France 24 uviedol, že Ankara poskytla vzdušným silám pod vedením Saudskej Arábie "politickú podporu" a ak to bude potrebné, mohla by ofenzívne jednotky podporiť aj po logistickej stránke.

Saudská Arábia a jej spojenci z krajín Perzského zálivu vedú druhý deň vzdušnú ofenzívu proti šiitským povstalcom v Jemene. Na vojenskej operácii sa podieľajú aj letectvá Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru a Bahrajnu.