Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irán predložil OSN štvorbodový mierový plán pre Jemen

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf Foto: TASR/AP

Pan Ki-mun takisto v noci na dnes vyzval na okamžité zastavenie bojov v Jemene.

Washington 17. apríla (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf predložil dnes generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi náčrt štvorbodového mierového plánu pre Jemen, kde Iránom podporovaní povstaleckí húsíovia už niekoľko týždňov čelia vzdušným útokom koalície pod velením Saudskej Arábie.

Plán, ktorý šéf iránskej diplomacie nedávno avizoval v Pakistane, vyzýva na okamžité zastavenie bojov a ukončenie všetkých zahraničných vojenských operácií v Jemene. Zároveň požaduje humanitárne aktivity, širší národný dialóg, ako aj ustanovenie "spoločnej vlády národnej jednoty" v tejto arabskej krajine.

"Pre medzinárodné spoločenstvo je imperatívom, aby sa zapojilo efektívnejším spôsobom do ukončenia týchto nezmyselných vzdušných útokov, nastolenia prímeria, zabezpečenia prísunu humanitárnej a lekárskej pomoci pre jemenský ľud. Je tam treba obnoviť mier a stabilitu prostredníctvom dialógu a národného zmierenia," uvádza Zaríf vo svojom liste generálnemu tajomníkovi OSN.

Pan Ki-mun takisto v noci na dnes vyzval na okamžité zastavenie bojov v Jemene. Je to jeho prvá podobná výzva od začiatku náletov proti húsíjským povstalcom. Pan dodal, že táto najchudobnejšia krajina Blízkeho východu bola v kríze už pred vypuknutím násilností, pričom boje len zhoršili jej problémy.