Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Irán údajne prepustil piateho Američana

Na archívnej snímke z 11. apríla 2013 teheránsky spravodajca denníka Washington Post Jason Rezaian. Foto: TASR/AP

Teherán pristúpil k tomuto kroku výmenou za prepustenie siedmich Iráncov zadržiavaných v amerických väzniciach.

Teherán/Viedeň 16. januára (TASR) - Irán prepustil piateho Američana, študenta Matthewa Trevithicka, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa. Podľa neho však tento prípad nesúvisí s prepustením štyroch Američanov, ktorí sa dostali na slobodu v rámci dohody o výmene väzňov medzi Teheránom a Washingtonom.

Nie je známe, kedy sa Trevithick dostal na slobodu. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na amerických predstaviteľov, je už študent na ceste domov.

Iránska vláda dnes oznámila, že prepustila štyroch väzňov s dvojakým iránsko-americkým občianstvom. Spojené štáty zasa udelili milosť siedmim Iráncom - šesť z týchto osôb má dvojaké iránsko-americké občianstvo. V USA boli odsúdení alebo čelili súdnemu procesu, uviedol Reuters.

Teherán pristúpil k tomuto kroku výmenou za prepustenie siedmich Iráncov zadržiavaných v amerických väzniciach. Ich identita nebola bezprostredne známa. Dohoda o výmene väzňov však obsahuje klauzulu, podľa ktorej USA nebudú požadovať vydanie 14 Iráncov zapletených do nákupu zbraní v USA.

Správa o prepustení väzňov prichádza v čase, keď sa očakáva finálne rozhodnutie o stiahnutí sankcií voči Iránu na základe vlaňajšej jadrovej dohody.



Stiahnutie má dnes potvrdiť Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni, kde sa stretne iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym, šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou a generálnym riaditeľom MAAE Jukijom Amanom.

Irán zverejnil mená osôb, ktoré USA prepustia v rámci výmeny väzňov

Spojené štáty prepustia siedmich Iráncov v rámci dohody o výmene väzňov s touto islamskou republikou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA.

Medzi týmito osobami zadržiavanými kvôli porušeniu amerických sankcií sú Nader Modanlo, Bahram Mechanic, Khosrow Afghahi, Arash Ghahreman, Tooraj Faridi, Nima Golestaneh a Ali Sabouni. Šesť z týchto osôb má dvojaké iránsko-americké občianstvo, uviedol nemenovaný americký činiteľ.

Rozhodnutie prišlo po tom, ako dnes iránska vláda prepustila štyroch väzňov s dvojakým iránsko-americkým občianstvom. Podľa zmieneného činiteľa ide skôr o humanitárne gesto než o klasickú výmenu väzňov.

Prepustenie štyroch Američanov iránskeho pôvodu z iránskych väzníc bolo dohodnuté v uplynulých 24 hodinách po 14 mesiacoch vyjednávaní. Tieto osoby budú letecky prepravené do Švajčiarska a následne na americkú vojenskú základňu Landstuhl v Nemecku, kde im bude poskytnutá lekárska opatera.

Medzi prepustenými je ex-korešpondent denníka Washington Post Jason Rezaian usvedčený zo špionáže, kresťanský kazateľ Saeed Abedini, bývalý vojak americkej armády Amir Hekmati a istý Nosratollah Khosravi.