Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán: Prezident Rúhání varoval pred porušovaním občianskych práv

Iránsky prezident Hasan Rúhání Foto: TASR/AO

Rúhání má dobré vyhliadky na opätovné zvolenie za prezidenta a pokračuje vo svojom reformnom programe; proti vôli ultrakonzervatívnych duchovných.

Teherán 20. marca (TASR) - Tí, ktorí budú porušovať občianske práva, budú čeliť následkom, vyhlásil dnes iránsky prezident Hasan Rúhání v televíznom odkaze pri príležitosti iránskeho Nového roku Novrúz.

"Každý by mal vedieť, že štát a národ sú majiteľmi tejto krajiny. Každý by mal vedieť, že ktokoľvek poruší občianske práva, zaplatí za to," povedal Rúhání, ktorý je politickým reformátorom Iránu. V polovici mája sa bude uchádzať o druhé funkčné obdobie v úrade hlavy štátu.

Vo svojom novoročnom príhovore prezident ďalej vyzval na "bezproblémové a zákonné voľby" a hovoril o "morálnych nedostatkoch" predchádzajúceho hlasovania. Rúhání má dobré vyhliadky na opätovné zvolenie a pokračuje vo svojom reformnom programe; proti vôli ultrakonzervatívnych duchovných.

Proreformí aktivisti a novinári sa však v uplynulom období stávajú terčmi novej vlny zatýkania a zastrašovania úradmi. Medzi nimi bola aj bojovníčka za ľudské práva Fáiza Hášimíová Rafsandžáníová, dcéra bývalého iránskeho prezidenta Akbara Hášimího Rafsandžáního.

"Rozdiel medzi voľbami v Iránskej islamskej republike a inými krajinami musí byť v oblasti morálky a zdravej spoločenskej atmosféry," zakončil Rúhání.