Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Okolo termínu voľby iránskeho prezidenta je nejasno

Foto: TASR/AP

Iránska Rada strážcov podľa štátnej televízie vydala vyhlásenie, v ktorom poprela rozhodnutie o tom, že hlasovanie o novom prezidentovi sa uskutoční 19. mája 2017.

Teherán 27. júla (TASR) -Teherán 27. júla (TASR) - Iránska štátna televízia stiahla dnes z vysielania správu, podľa ktorej najvyšší legislatívny orgán krajiny stanovil termín prezidentských volieb na máj 2017. Aktuálne informuje, že termín volieb stále nie je známy, uviedla agentúra AP niekoľko hodín po zverejnení pôvodnej správy.

Rada strážcov podľa televízie vydala vyhlásenie, v ktorom poprela rozhodnutie o tom, že hlasovanie o novom prezidentovi sa uskutoční 19. mája 2017, ako minulý mesiac navrhlo ministerstvo vnútra. Predstavitelia rady ani štátna televízia zatiaľ neposkytli vysvetlenie tohto omylu.

Obvykle sa prezidentské voľby v Iráne konajú podľa nášho kalendára v júni alebo neskôr. Rozhodnutie usporiadať voľby v máji malo prameniť z toho, že na jún 2017 pripadne pôstny mesiac ramadán.

Iránsky prezident Hasan Rúhání sa môže uchádzať aj o druhé funkčné obdobie. O návrat do funkcie sa však pokúsi i bývalý prezident Mahmúd Ahmadínežád, informoval koncom júna bývalý hovorca Ahmadínežádovej vlády Gholámhosajn Elhám.

Podľa agentúry DPA chcú iránski konzervatívci staviť na Ahmadínežáda po tom, ako ich poprední kandidáti vo februári utrpeli porážku v parlamentných voľbách. Domnievajú sa, že jedine on dokáže v budúcoročných prezidentských voľbách zabrániť opätovnému zvoleniu proreformne orientovaného Rúháního.