Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irán prisľúbil uzavretie jadrovej dohody, požaduje zrušenie sankcií

Iránsky satelit pred vypustením raketou "Safir-2" na obežnú dráhu na neznámom mieste 2. februára 2009. Foto: TASR/AP

Dohoda o iránskom jadrovom programe by sa mohla uzavrieť už tento týždeň, a to v prípade, že Spojené štáty a západné mocnosti vyjadria dostatočnú politickú vôľu na zrušenie sankcií voči Teheránu.

Ženeva 2. marca (TASR) - Dohoda o iránskom jadrovom programe by sa mohla uzavrieť už tento týždeň, a to v prípade, že Spojené štáty a západné mocnosti vyjadria dostatočnú politickú vôľu na zrušenie sankcií voči Teheránu. Povedal to dnes iránsky minister zahraničných vecí Muhammad Džavád Zaríf.

"Naši partneri pri vyjednávaní, predovšetkým západné krajiny a najmä Spojené štáty, musia raz a navždy pochopiť, že sankcie a dohoda nejdú dohromady,"
povedal Zaríf v Ženeve, ktorého vyjadrenia citovala agentúra Reuters. "Pokiaľ chcú dohodu, sankcie musia byť odvolané... Veríme v zrušenie všetkých sankcií."

Irán podľa neho prejavil svoju politickú vôľu tým, že sa rozhovorov zúčastňujú jeho najvyšší predstavitelia a že v celej záležitosti neponechal "kameň na kameni". Nezhody medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami o spôsobe a rýchlosti stiahnutia sankcií voči Iránu sú jednou z najzávažnejších prekážok pri uzatváraní konečnej dohody.

"Od minulého stretnutia sme dospeli k istému pokroku, a pokiaľ bude vyjadrená politická vôľa akceptujúca fakt, že dohoda a sankcie nejdú dohromady, v tom prípade tu máme tentokrát dohodu," odpovedal Zaríf na otázku, aké sú jeho očakávania v súvislosti s tohtotýždňovými rokovaniami s americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym.

Vyjednávači zúžili rozdielnosť svojich názorov na množstvo uránu, ktoré bude môcť Irán obohacovať, a na počet centrifúg, ktoré bude môcť Teherán pri tomto procese využiť.

Obe strany si stanovili za cieľ dohodnúť sa na náčrte zmluvy do konca marca a vypracovať jej podrobnosti do konca júna.