Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irán predstavil novú raketu a radarové systémy

Iránsky prezident Hassan Rouhani Foto: TASR/AP

Teherán pravidelne oznamuje pokroky vo vývoji vojenskej techniky, ktoré nemožno nezávisle overiť.

Teherán 2. septembra (TASR) - Irán dnes predstavil novú raketu typu zem-vzduch a dva radarové systémy, ktoré podľa neho posilnia obranu krajiny, informovala agentúra AP.

Veliteľ iránskych vojsk protivzdušnej obrany generál Farzád Esmáílí v štátnej televízii uviedol, že raketa Talaš-3 umožní iránskym silám "zostreliť akýkoľvek nepriateľský cieľ" aj vo veľkých výškach. Strelu podľa neho nedávno úspešne otestovali, jej dolet nespresnil.

Generál tiež uviedol do prevádzky dva radarové systémy: Áraš-2, ktorý má zachytávať malé bezpilotné lietadlá do vzdialenosti 150 kilometrov, a Kajhán, ktorý je schopný zachytiť strely s plochou dráhou letu a bezpilotné lietadlá.

Teherán pravidelne oznamuje pokroky vo vývoji vojenskej techniky, ktoré nemožno nezávisle overiť, konštatuje AP.

Ďalší dnes predstavený systém umožňuje Iránu automaticky spracovávať informácie o civilných dopravných lietadlách využívajúcich iránsky vzdušný priestor.

Počet zahraničných civilných letov prechádzajúcich cez iránsky vzdušný priestor sa v posledných mesiacoch zdvojnásobil a dosiahol približne 900 letov za 24 hodín. Nárast pravdepodobne súvisí s vyhýbaním sa krajinám, kde prebiehajú konflikty, ako sú Irak, Sýria a Ukrajina.