Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Irán po kritke OSN obhajuje dodržiavanie ľudských práv v krajine

Iránske ženy, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Generálny tajomník iránskej Najvyššej rady pre ľudské práva tak reagoval na výzvy západných mocností vrátane USA počas debaty na pôde OSN, aby Teherán umožnil slobodu prejavu a náboženstva.

Ženeva 31. októbra (TASR) - V reakcii na kritiku Západu v súvislosti s obesením ženy obvinenej z vraždy muža, ktorý ju chcel údajne znásilniť, obhajoval dnes Irán situáciu, ktorá v krajine panuje ohľadne dodržiavania ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

Generálny tajomník iránskej Najvyššej rady pre ľudské práva Mohammad Džavád Larídžání tak reagoval na výzvy západných mocností vrátane USA počas debaty na pôde OSN, aby Teherán umožnil slobodu prejavu a náboženstva. Západ tiež vyjadril obavy v súvislosti s rastúcim počtom popráv v krajine.

V sobotu v Iráne popravili obesením ženu odsúdenú za vraždu muža, ktorý, ako tvrdila, sa ju pokúsil znásilniť. Podľa verdiktu bola 26-ročná Rejháne Džabbáríová usvedčená z úkladnej vraždy, ku ktorej došlo ešte v roku 2007.

Príbuzní zabitého muža jej odmietli odpustiť v priebehu desaťdňovej lehoty na základe moslimského zvykového práva šaría, ktoré je v Iráne v platnosti od islamskej revolúcie v roku 1979.

"Idea, že dobré veci sú jedine v západnej spoločnosti - 'Západ a zvyšok' - je veľmi deštruktívnou ideou o ľudských právach," povedal Larídžání v Ženeve na pravidelnom fóre, na ktorom sa hodnotí pohľad na Irán v oblasti ľudských práv.