Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Irán rozmiestňuje na hraniciach ďalšie raketové a dronové jednotky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tri mesiace po začiatku vojny v Pásme Gazy sa napätie na Blízkom východe naďalej stupňuje.

Teherán 14. januára (TASR) - Irán posilňuje svoje hranice raketovými a bezpilotnými jednotkami v súvislosti s rastúcim napätím v regióne, uviedol veliteľ pozemných síl. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Na hraniciach bolo rozmiestnených 11 bojových jednotiek, ktoré majú zabezpečiť "stálu bezpečnosť" krajiny, uviedol v sobotu v rozhovore pre štátnu tlačovú agentúru IRNA veliteľ pozemných síl iránskej armády Kajúmars Hajdarí.

Veliteľ však zároveň poprel, že by krajine hrozila výrazná vonkajšia hrozba.

Tri mesiace po začiatku vojny v Pásme Gazy sa napätie na Blízkom východe naďalej stupňuje. Pozorovatelia sa obávajú najmä situácie v oblasti Červeného mora, kde môže dôjsť k výraznej eskalácii konfliktu.

Jemenské šiitské milície húsíov, ktoré podporuje Irán, v uplynulých týždňoch opakovane útočia na obchodné lode s údajným napojením na Izrael.

USA s podporou Británie a ďalších západných vlád reagovali bombardovaním pozícií tejto islamistickej skupiny v Jemene.

Spojené štáty a Británia v noci na piatok zaútočili na ciele húsíov v Jemene v reakcii na opakované útoky týchto povstalcov na lode v Červenom mori. Hovorca húsíov to označil za agresiu, ktorá "nezostane nepotrestaná".

Iránske ministerstvo zahraničných vecí útoky voči húsíom dôrazne odsúdilo s tým, že vyvolajú "neistotu a nestabilitu" v regióne. Podľa Teheránu išlo o jasné porušenie suverenity a územnej celistvosti Jemenu.