Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Irán sa opäť vyhrážal Trumpovi zabitím za atentát na Solejmáního

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americká armáda zabila Solejmáního 3. januára 2020 pri útoku dronu neďaleko letiska v irackom Bagdade.

Teherán 25. februára (TASR) - Iránska armáda chce stále zabiť amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jeho kolegov za atentát na iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý v roku 2020 nariadil práve Trump. V noci na sobotu to uviedol iránsky brigádny generál Amír Alí Hadžizáde, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Dúfam, že dokážeme zabiť Trumpa, (exministra zahraničných vecí USA Mikea) Pompea, (bývalého amerického generála Kennetha) McKenzieho a armádnych veliteľov, ktorí dali rozkaz zabiť Solejmáního," povedal Hadžizáde v televízii.

Americká armáda zabila Solejmáního 3. januára 2020 pri útoku dronu neďaleko letiska v irackom Bagdade. Solejmání velil elitným jednotkám Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu.

Iránski predstavitelia už od atentátu na Solejmáního niekoľkokrát prisľúbili, že smrť generála pomstia, pripomína AFP.

USA a ich spojenci viackrát vyjadrili svoje obavy z iránskeho programu balistických rakiet. Hadžizáde v televízii povedal, že Irán je v súčasnosti schopný zasiahnuť americké lode na vzdialenosť 2000 kilometrov. "Túto hranicu 2000 kilometrov sme stanovili z úcty k Európanom a dúfame, že Európania sa ukážu ako hodní tohto rešpektu," dodal.