Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Irán si vyhradil právo odvety za zabitie príslušníkov gárd v Damasku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Počas 13 rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii podnikol Izrael zo svojho územia stovky leteckých útokov, zameraných predovšetkým na sily podporované Iránom, ako aj na pozície sýrskej armády.

Teherán 20. januára (TASR) – Irán obvinil Izrael zo sobotňajšieho útoku v sýrskej metropole Damask a vyhradil si právo ma odvetu. Pri útoku zahynuli piati príslušníci iránskych revolučných gárd, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání v tejto súvislosti odsúdil údajné "časté porušovanie suverenity a územnej integrity Sýrie a eskaláciu agresívnych a provokatívnych útokov" zo strany Izraela.

"Iránska islamská republika si vyhradzuje v pravý čas a na pravom mieste … odpovedať" na najnovší útok podniknutý v sýrskej metropole, dodal Kanání.

Iránske revolučné gardy potvrdili, že pri útoku prišli o život piati ich príslušníci. Podľa správ iránskych médií bol medzi nimi šéf spravodajských operácií gárd v Sýrii a jeho zástupca.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uvádza, že útok si celkovo vyžiadal najmenej 10 obetí. Jeho terčom sa stala štvorpodlažná obytná budova v damaskej štvrti Mazza, uviedli sýrske štátne médiá s tým, že išlo o akt "izraelskej agresie". Sýrske ministerstvo obrany hovorí o viacerých civilných obetiach.

Reportér agentúry AFP uviedol, že zo zasiahnutej budovy zostala len kopa trosiek. Očití svedkovia hovoria o výbuchu, ktorý mohol spôsobiť dopad rakety.

Izraelská armáda odmietla správy o útoku komentovať: "K správam zo zahraničných médií sa nevyjadrujeme," uviedla pre AFP.

Spomínaná štvrť leží juhozápadne od centra Damasku a nachádza sa tam niekoľko diplomatických misií vrátane libanonského a iránskeho veľvyslanectva, ako aj ústredie OSN. Zdržiavajú sa tam i členovia iránskych revolučných gárd a proiránskych palestínskych frakcií.

Nálet sa odohral iba niekoľko dní po tom, ako iránske revolučné gardy vyhlásili, že zaútočili na "hlavné sídlo izraelskej rozviedky" v metropole irackého Kurdistanu Arbíl. Iracké úrady tvrdia, že pri útoku zahynuli štyria civilisti a šesť ďalších utrpelo zranenia.

Počas takmer 13 rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii podnikol Izrael zo svojho územia stovky leteckých útokov, zameraných predovšetkým na sily podporované Iránom, ako aj na pozície sýrskej armády. Od začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym Hamasom, ktorý je podobne ako libanonské hnutie Hizballáh spojencom Iránu, sa tieto útoky ešte zintenzívnili.